Ga direct naar de inhoud.

Revitalisering buitenruimte Station Rodenrijs

Opdrachtgever: Gemeente Lansingerland
Uitvoeringsperiode: 01-2019 - heden

Station Rodenrijs is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in en om Lansingerland. Diverse buslijnen van vervoermaatschappij RET en de drukke metrodienst tussen Den Haag en Rotterdam komen op dit station samen. Door een sterke toename van het aantal gebruikers gaat station Rodenrijs momenteel ten onder aan zijn eigen succes. Naast de vele gebruikers zijn er te weinig voorzieningen en is de ruimtelijke kwaliteit laag. Genoeg reden dus voor een herinrichting!

Gemeente Lansingerland heeft zich als doel gesteld de uitstraling van de buitenruimte sterk te verbeteren en het station veel toegankelijker te maken voor de vele gebruikers. Landschapsarchitect Peter Verkade heeft hiervoor, in samenwerking met DAF Architecten, een ontwerpplan opgesteld. Waalpartners heeft diverse civieltechnische input verzorgd voor dit plan. Vervolgens heeft Waalpartners ook de engineering en verdere technische uitwerking van het ontwerp van de buitenruimte opgepakt.  

Het busplein van station Rodenrijs wordt voorzien van een centrale in- en uitstapplaats met overdekte wachtruimte. In samenspraak met vervoersmaatschappij RET is het busplein zodanig ontworpen dat de bussen optimaal kunnen manoeuvreren. Met het aanbrengen van een beter gestroomlijnde busroute, goede aanlooproutes voor de gebruikers, meer fietsenstallingen en een toename van het groen wordt een enorme kwaliteitsimpuls gegeven aan het busplein.

Station Rodenrijs is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in en om Lansingerland. Diverse buslijnen van vervoermaatschappij RET en de drukke metrodienst E tussen Den Haag en Rotterdam komen op dit station samen. Door een sterke toename van het aantal gebruikers gaat station Rodenrijs momenteel ten onder aan zijn eigen succes. Naast de vele gebruikers zijn er te weinig voorzieningen en is de ruimtelijke kwaliteit laag. Genoeg reden dus voor een herinrichting! In het ontwerp voor de herinrichting zijn ook verschillende duurzaamheidsaspecten meegenomen. Zo is er in het ontwerp ruimte ingepast voor een Kiss & Ride-plaats. Een aantal parkeerplaatsen wordt voorzien van openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s. Het parkeerterrein wordt ingericht met ‘groene’ parkeervakken. Ook worden er diverse nieuwe bomen aangeplant. Met een forse uitbreiding van het aantal fietsenstallingen en een overkapte, bewaakte fietsenstalling met uitrusting voor elektrische oplaadpunten en een openbaar toilet wil gemeente Lansingerland het fietsgebruik verder stimuleren.

Medio 2021 zal de uitvoering van dit bijzondere project plaatsvinden.

« terug