Ga direct naar de inhoud.

Waalpartners weer gastheer workshop VNO-NCW en gemeente Westland

Op donderdag 4 juni jl. is een leerzame workshop georganiseerd die in het teken stond van 'Lean werken: de ontwikkeling van 3D-Printing'. Ruim veertig aanwezigen vanuit overheid en bedrijfsleven werden op een boeiende en actieve manier wegwijs gemaakt in de materie.

Op donderdag 4 juni jl. was Waalpartners wederom gastheer en medeorganisator van de workshop Ruimtelijke Ordening voor leden van VNO-NCW Westland-Delfland en vertegenwoordigers van de gemeente Westland.

De aanwezigen werden in een presentatie van Remco Kruisbeek van adviesbureau Maruna door het theoretische gedeelte van Lean werken geleid. Daarna werd de theorie direct in praktijk gebracht. Volwassen mensen gingen enthousiast aan de slag met Lego om robots te produceren. En wat bleek: een eerste productie zonder goede voorbereiding en verdeling van taken gaf in tien minuten slechts een 15-tal robots. Na een goede voorbereiding, een duidelijke verdeling van taken en een juiste ordening van de bouwstenen werd de productie vervolgens moeiteloos opgevoerd naar veertig robots in dezelfde tijd. En zo werkt het in de praktijk natuurlijk ook!

Gezamenlijk werd dan ook de conclusie getrokken dat een goede voorbereiding essentieel is om de juiste productiviteit, kwaliteit en continue verbetering te kunnen realiseren. Hierbij is een georganiseerde werkplek en werkomgeving natuurlijk van essentieel belang.

Bij Waalpartners komen wij dagelijks in aanraking met de principes van Lean werken. En toch heeft de workshop ook bij ons weer zaken verder aangescherpt. Toepasbaar bij meerdere werkprocessen is onder andere de 5S-theorie (Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren & visualiseren en Standhouden).

Na het onderdeel Lean werken werd door René Hoek van HET Architectenbureau een presentatie verzorgd over de snelle ontwikkeling van het 3D-Printing. Een ontwikkeling die razendsnel gaat. Diverse Westlandse bedrijven hebben dan ook de handen ineen geslagen om kennis te delen, gebruik van 3D-Printing in hun bedrijven te versnellen en na te denken over nieuwe toepassingen. Het was zeker de moeite waard om de voortgang hiervan te mogen aanschouwen.

« terug