Ga direct naar de inhoud.

Project in uitvoering: reconstructie Laan 1940-1945 te Maassluis

Of de herinrichting van Laan 1940-1945 in Maassluis ook sneller en slechts met beperkte hinder gemaakt kon worden? Dat was de uitdaging waarvoor betrokken partijen stonden medio 2014. Waalpartners was op dat moment al volop bezig met de engineering voor de herinrichting. Samen met gemeente Maassluis werd een plan uitgedacht en in de markt gezet. En met succes!

De herinrichting van Laan 1940-1945 is niet over één nacht ijs gegaan. Al jaren werd gesproken over de noodzaak van groot onderhoud aan de laan. Met een directe aansluiting op rijksweg A20 was dit immers de belangrijkste toegangsweg naar Maassluis. Een nieuwe stadsboulevard moest er ontstaan. Met een goede doorstroming voor alle verkeersdeelnemers, maar zeker ook een aangename ruimte om te verblijven én om aan te wonen.

Er werden diverse plannen gemaakt en begin 2014 begon Waalpartners met de civieltechnische engineering van de herinrichting. Van de landmeetkundige werkzaamheden en het technisch ontwerp tot en met het opstellen van het bestek en de contractvorming. Waalpartners verzorgde het in opdracht van gemeente Maassluis.

Om de overlast in de uitvoering zo kort mogelijk te laten zijn en de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, is tijdens de voorbereiding besloten het werk - naar Rotterdams voorbeeld - uit te voeren volgens het halftime-principe. Door vooraf de juiste voorwaarden te creëren, kan er in de uitvoering grote winst behaald worden ten opzichte van een traditionele manier van uitvoering. Een ruime voorbereidingstijd, veel medewerking van betrokken stakeholders, uitvoering in een gunstige periode en een verruiming van de werktijden zijn slechts een aantal succesfactoren voor het ‘halftime’ uitvoeren van een project in het algemeen. En Laan 1940-1945 in het bijzonder: de oorspronkelijke 32 weken werden als snel 26 weken. En 26 weken werden 16 weken. Maar kon het nóg sneller?

Aannemer BAM Infra Regio West Wegen won eind 2014 de aanbesteding van dit omvangrijke project. Na 3 maanden voorbereidingstijd werd direct na het paasweekend daadwerkelijk buiten begonnen: 11 weken lang, 6 dagen in de week en 16 uur per dag werd er door alle betrokken partijen hard gewerkt aan de herinrichting van de laan. Waalpartners verzorgde in deze periode de volledige uitvoeringsbegeleiding.

Half juni zijn de uitvoeringswerkzaamheden afgerond en kunnen we met tevreden gevoel terugkijken op dit prachtige infra-project. Er is in korte tijd een indrukwekkende hoeveelheid werk verzet, mede door de uitstekende samenwerking tussen Gemeente Maassluis, Bam Infra Regio West Wegen en Waalpartners. In het najaar volgen alleen nog de bomen en is de nieuwe stadsboulevard daadwerkelijk een feit.

Wilt u ook een project in halftime uitvoeren? Neem dan contact met ons op!

« terug