Ga direct naar de inhoud.

N211c geeft Energie – de eerste CO2-negatieve weg

Begin 2017 is Waalpartners door BAM Infra benaderd om in de tenderfase ondersteuning te bieden aan het project ‘N211c geeft energie’. Hierbij werd ook een doorkijk gegeven naar een mogelijk vervolg tijdens de realisatiefase van het project. Het resultaat na krap 2 jaar intensieve samenwerking? De eerste CO2-negatieve weg van Nederland!

Het project ‘N211c geeft energie’ omvat het groot onderhoud van de provinciale weg N211c in Poeldijk, gemeente Westland. Met name de duurzaamheidsdoelstellingen maken dit werk bijzonder. De N211c is namelijk het eerste project van Provincie Zuid-Holland waarbij er middels innovaties een CO2-reductie behaald moest worden en de weg na 12 jaar minimaal CO2-neutraal moest zijn.

De ondersteuning van Waalpartners in de tenderfase bestond voornamelijk uit het opstellen van hoeveelhedenstaten, de analyse van eisen met daarbij behorende risico’s & kansen en een uitgebreide stakeholdersanalyse in het kader van het omgevingsmanagement. De inschrijving van BAM Infra resulteerde uiteindelijk in een uniek plan met 21 innovaties. CO2-neutraal werd zelfs CO2-negatief wat er (mede) toe leidde dat BAM Infra het werk gegund kreeg.

Na gunning van het werk is de samenwerking met Waalpartners voortgezet. Voortvarend zijn we aan de slag gegaan om de integrale ontwerpleiding en het opstellen van het wegontwerp op te pakken. In een later stadium is daar ook nog de algehele vergunningencoördinatie bijgekomen. Deze werkzaamheden zijn in de periode september 2017 tot en met maart 2018 uitgevoerd door collega’s Renzo Visser als integraal ontwerpleider, Bram van der Valk als ontwerper en Paul Zwinkels als coördinator voor de vergunningen.

Bijzonder aan dit project was dat Waalpartners het integrale ontwerp inclusief de 21 innovatieve en duurzame oplossingen aanstuurde. Daarmee werd nauw samengewerkt met medewerkers van BAM Infra, BAM Verkeerstechniek, Gebr. De Koning en diverse andere partners. Door wekelijks ontwerpteamoverleg bij BAM Infra in Honselersdijk konden we goed sturen op planning, raakvlakken en risico’s. Tevens kon de voor de vergunningaanvragen benodigde informatie tijdig worden opgevraagd en verstrekt. De korte lijnen en flexibele houding van het gehele projectteam hebben ervoor gezorgd dat het ontwerp, op wat kleine opmerkingen na, in één keer is geaccepteerd door Provincie Zuid-Holland. Een soepel proces zonder grote verbeterpunten!

In maart 2018 is BAM Infra gestart met de uitvoering van de werkzaamheden aan de N211c. Deze zijn conform planning op 1 november 2018 afgerond. Onder andere EenVandaag, diverse landelijke kranten en vakblad Cobouw besteedden in de afgelopen periode uitgebreid aandacht hieraan. Alle betrokkenen kunnen terugkijken op een geslaagd project, waarbij het resultaat uniek is: de eerste CO2-negatieve weg van Nederland!

« terug