Ga direct naar de inhoud.

Gebiedsinrichting Poelzone

De Poelzone is een langgerekt natuurgebied in Westland met weelderige oevers, vispaaiplaatsen en recreatieve wandel- en fietspaden. Een schitterend gebied om in te wonen én te recreëren. Waalpartners is als adviseur van gemeente en waterschap al geruime tijd intensief betrokken bij de realisatie van dit unieke natuurgebied tussen Monster en 's-Gravenzande. Van de civieltechnische engineering tot de uitvoeringsbegeleiding.

Het landschap van de Poelzone, gelegen tussen de kernen Naaldwijk, Monster en ’s-Gravenzande, begint steeds meer haar uiteindelijke vorm te krijgen: een langgerekt natuurgebied vanuit Westland richting de kust met weelderige oevers, vispaaiplaatsen en recreatieve wandel- en fietspaden. Met de aanleg van hoge grondterpen biedt het landschap bovendien een variëteit aan niveaus en geeft het gebruikers de gelegenheid om op de terpen ver over het gebied uit te kijken.

Vanuit een breed projectteam, bestaande uit gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland, landschapsarchitect LOLA, ecologen en Waalpartners als civieltechnische adviseur, is de afgelopen jaren volop gewerkt aan deze bijzondere gebiedsontwikkeling.

Met de opdracht om het bestaande glastuinbouwgebied te transformeren naar natuurinrichting heeft Waalpartners in 2014 het ontwerp van de landschapsarchitect vertaald naar een civieltechnisch ontwerp met RAW-bestek van dit 21 hectare grote gebied.

Eind 2015 is het gebied opengesteld voor publiek. In de tussenliggende periode heeft aannemer Dura Vermeer Infrastructuur uit Rotterdam 50.000 m3 grond verzet, duikers en houten bruggen geplaatst en 1.500 m1 verhard fiets- en wandelpad aangelegd. Alle oevers zijn als natuurvriendelijke oevers ingericht en voorzien van floramatten met een zorgvuldig gekozen diversiteit van planten. Als kers op de taart zijn bomen aangeplant en zijn er verspreid over het gebied bankjes en picknicksets geplaatst. Waalpartners heeft gedurende de gehele duur van het werk de uitvoeringsbegeleiding verzorgd.

Met de realisatie van het deelproject De Groene Schakel wordt de natuurverbreding in 2016 nog eens 500 meter landinwaarts doorgetrokken. Ook hiervoor staat Waalpartners, in opdracht van gemeente en Hoogheemraadschap, aan de lat voor de volledige civieltechnische engineering en procesbegeleiding.

Ook op zoek naar een optimaal resultaat voor een grootschalige gebiedsontwikkeling? Neem contact met ons op, wij zijn u graag van dienst!

« terug